2016_17
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  PSICOLOGIA
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l’assignatura
Salut i malaltia psíquica
1.a. Introducció. Fonaments de l'assignatura. Guia docent de l'assignatura
1.b. Hàbits alimentaris. definició i origens. Les seves dimensions. Relació dieta-salut. problemes nutricionals en les societats desenvolupades ( obesitat, trastorns de la conducta alimentaria...)
1.c. Concepte de salut i malaltia. Evolució històrica de les diferents concepcions del patiment psiquic. La psicologia i la psiquiatria en relació a d’altres fonts del saber humà. Relació de la psicologia i psiquiatria amb la resta de la medicina
1.d. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic bàsic. Psico(pato)logia general i implicació en els trastorns alimentaris. L'anamnesi i exploració psico (pato)logica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
2. PSICOLOGIA ,COMUNICACIÓ i SOCIETAT
2.a. Personalitat, intel·ligència, concepte. Personalitat normal i anormal. Caràcter i temperament. Impulssivitat i compulsivitat. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
2b. Desenvolupament psicològic del infant fins l’edat adulta. Principis del desenvolupament. Desenvolupament cognitiu i etologic (teoria del vincle). Creixement, maduració, integració.
Del nen al adolescent. Que és l’adolescència? Evolució de l’adolescència
2.c. Autoestima.Definición ¿Qué es?. Autoestima positiva. Baja Autoestima.¿Cómo se forma la autoestima?. Autoconcepto. Dimensiones. Funciones. Incongruencias, cambios y consistencias . Técnicas para trabajar con la autoestima.Tests de autoestima. Relación de pareja
2.d. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, entrenaments assertiu
2.e. Intel·ligència emocional. Història. Teories. conceptes. Component Avaluació.
2.f. Familia i psicologia. Individu i individuació. Familia i socialització Models de familia. Familia i pacient. L’emoció expressada.
2.g. Activitat física i psicologia del esport. Jocs i esport. Esport i societat . Esport i cultura. Esport i sexe. Personalitat i esport.
2.h. L’entrevista clínica. Definició. Relació terapeuta-pacient. Etapes. Tipus.
2.i. entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
2.j. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups

3. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS 3.a. Afectivitat, emocions i desitjos. Tristor i depressió. Quadre clínic i relació amb L’alimentació
3.b. Reació de dol. Dol normal i patològic.Situacions especials
3.c. Ansietat i estrès. Estrès i societat.Definició d'estrès tpus d'estressors. Signes i símptomes. Bournaut. Estratègies d'afrontament.
3.d. Esquizofrènia, trastorn bipolar i TOC. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
3.e Psicogeriatria: Aspectes psicològics del envelliment. Principals trastorns psiquiàtrics
4. CONDUCTES ADDICTIVES 4.a. Conceptes bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials. Classificació de les addicions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista
5. TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA 5.a.Bases dels TCA. comunicació amb pacient, família i equip assistencial.
5.b.Trastorns de la conducta alimentaria. Definicions, epidemiologia i etiopatogenia dels TCA
5.c. Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies. Epidemiologia. Factors predisponents, precipitants i de manteniment.
5.d. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.e. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
5.f. Tractament de l’anorèxia. Tractaments individuals: farmacologia i psicoteràpia. Tractament
Tractaments grupals: teràpies familiars i d’autoajut. El dietista en el tractament de l’anorèxia.
5.g. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencia. Casos parcials.Epidemiologia de la bulimia nerviosa.Incidencia, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació. Trets personalitat premorbida més freqüents.
5.h. Manifestacions clíniques de la bulimia nerviosa. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.i. Complicacions físiques de la bulimia nerviosa. Exploració general i per aparells.
5.j. Tractament de la bulimia. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Tractaments grupals, teràpies familiars i grups d’autoajut. El dietista en el tractament de la bulimia
5.k. Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.Els Trastorns alimentaris en l’ home.
5.L. El dietista i l'abordatge dels TCA: Tractaments ambulatoris, l'ingrés hospitalari. L'hospital de dia.
6. PSICOSOMATICA 6.a.Concepte. Mecanismes físics associats. Principals trastorns
7. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA 7.a. La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals.
8. PSICO-PATOLOGIA I MALALTIES ORGÀNIQUES 8.1 Obesitat , aspectes psicològics i psicopatologia.Tiroides, i psicopatologia. Diabetis, i psicopatologia.Altres
9.L'AVALUACIÓ PSICOLÒGICA. 9.a. Mètodes que permeten la valoració del pacient . Anamnesis, exploració i principals escales d’avaluació utils per el dietista
10. PREVENCIÓ, RECERCA I FONTS DE DADES 10.a. Dietista i prevenció. intervencions en la prevenció primària, secundaria i terciària.
10.b. La recerca en sanitat. la pràctica clínica i la investigació.Requisits per la recerca. Eines i mètodes de treball.
10.c. Fonts d'informació bàsica. Com llegir un informe cientific. Bases de dades. Buscadors de llibres i monografies, Buscadors de Web. Portals i pàgines Web. Web,s per usuaris